Mitsubishi Heavy Industries Yetkili Bayisi

Türk iklimlendirme sektörü, ihracatta rekor yılına giriyor

Pandemi, iklimlendirme sektörünün önemini ortaya çıkardı. Kapalı ortamlarda temiz havanın önem kazanmasıyla HVAC yani endüstriyel iklimlendirme cihazlarına olan talebi hızla artırdı. Yeni dönemde de talebin yüksek olmasını bekleyen sektör temsilcileri, 2021'de ihracatta 5 milyar dolar sınırının aşılabileceği, ihracatta rekor kırılabileceği belirtiliyor.

 

COVID-19 ile beraber kapalı ortamlarında temiz havanın önemi bir kez daha anlaşıldı. Bu yıl özellikle hava filtreleri başta olmak üzere, havalandırma sistemleri ihracatı önceki yıllara göre artış gösterdi. Hava filtrasyon ekipmanları ihracatı ilk 11 ayda yüzde 22 ve eşanjör ürünlerin ihracatı ise yüzde 18 arttı. Klima santralleri ve çatı tipi klima (rooftop) ihracat hacimlerini bir önceki yıla göre benzer oranlarda sürdürdü.

Türkiye’de son yıllarda üretim kabiliyeti ve teknolojiye yapılan Ar-Ge yatırımlarıyla HWAC sektöründe Avrupa’nın üretim üssü haline gelindiğini belirten sektör temsilcileri, 504.7 milyar dolarlık global HVAC pazarından 4.7 milyar dolarla yaklaşık yüzde 1 payı aldığını ifade ediyor. Bu oranı yüzde 1.5’e çıkarma hedefiyle hareket ettiklerini kaydeden sektör temsilcileri, 2021 yılında HVAC ürünlerine talebin artmasıyla ihracatta rekor kırılacağını aktarılıyor.

“Avrupa’nın üretim üssü haline geldik”