Mitsubishi Heavy Industries Yetkili Bayisi

Klima Alırken Nelere Dikkat Edeceğiz ?

Global ısınma, yer değiştiren mevsimler vs derken klimalar konforumuzun ayrılmaz bir parçası haline geldi. Lüks olmaktan çıktı. Artık klimasız bir hayatı düşünmek bile istemiyoruz. Üstelik klimalar özellikle geçiş mevsimlerinde, ya da nispeten yumuşak iklimli bölgelerde hem ısıtma hem de soğutma yapabilme özelliklerinden dolayı artık evlerimizin olmazsa olmazı. İşte bu noktada doğru klimayı seçmek işin püf noktası. İşte klima alırken ve kullanırken aklınızda bulunması gerekenler.

Öncelikle hangi tipte klima alacağınıza karar verin. En yaygın olarak kullanılan modeller split klimalar. Bu modeller genelde iç ve dış üniteden oluşuyor. Bir dış ve bir çok iç üniteden oluşan multi-split modeller veya portatif klimalar da var.

Portatif modellerin hortum yardımıyla dışarıya çıkışını vermek ve kısa aralıklarla su haznesini temizlemek gibi dezavantajları olabiliyor.

Bütün evi tek bir ürünle serinletmeyi düşünenler için merkezi modeller var. Fakat uygulamaları split modeller kadar kolay ve ucuz değil. Bir klimanın büyük olması daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü mekanı homojen biçimde soğutamayabiliyor.

Klima seçerken ilk kriter odanın boyutu.  Diğer faktörler tavan yüksekliği, yerel iklim, güneş gölge durumu, yön, pencere boyutları ve cinsi, duvarların yalıtım durumu, içerideki kişi sayısı ve içeride mevcut ısı üreten cihazlar. Bu karışık seçimin bir uzman yardımıyla yapılması gerekiyor ancak bir ön fikir edinmek istenirse firmaların internet sitelerinde yer alan klima sihirbazı uygulamalarından faydalanmak mümkün.

Son yıllarda daha az elektrik harcayarak daha çok alanı soğutup ısıtabilen ürünler ön plana çıktı. Yeni modeller yüksek kalitedeki filtreleriyle ortamdaki havanın daha temiz olmasını sağlıyor. Bazı ürünlerin kendi kendini temizleme özelliği var. Bu özellik sayesinde mantar sporları üreyemiyor. Antibakteriyal filtrelerin sökülen ve yıkanarak yeniden takılabilen özellikte olmasına dikkat etmek gerekiyor.

Otomatik sıcaklık kontrolü olanlar arzu edilen sıcaklık derecesi elde edilene kadar çalışıyor, iç ortamdaki ısıyı da sabit tutuyor. Hava yönlendirme kanatçıkları havayı sağa sola, aşağı yukarı homojen biçimde dağıtıyor. Bu dağıtım sayesinde serin hava bir yere yoğunlaşmıyor, dengeli bir biçimde mekana dağılıyor ve olası hastalıklar önleniyor.

Uyku fonksiyonu olan modeller uyurken kendiniz için ideal sıcaklığı hazırlamanızı sağlıyor. Ürününüzün çalışırken ses çıkarmıyor olmasına, led parlaklık ayarının bulunmasına dikkat etmek gerekiyor. Kolay anlaşılır uzaktan kumandalar, ürün özelliklerinin daha rahat kullanılmasını sağlıyor. Zaman ayarlı açma kapama sayesinde de eve dönüş saatlerinizde sizi serin hava karşılayabiliyor. Farklı bölgelerde farklılıklar gösterebilecek verim değerlerini SCOP, SEER gibi kısaltmalarla gösterilen sayının yüksekliğinden veya A, B, C, vb.  harflerle belirtilen enerji verimliliği sınıfından anlayabilirsiniz. A+++ klimalar şu anda kabul edilen en yüksek verimlilik derecesinde klimalardır.

Elektrik sisteminizin, klimanın elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğunu kontrol etmeniz çok önemli. Kullanılan gazın ozon tabakasına zarar vermeyip çevreye duyarlı olmasına da önemli. Şu anda piyasada bulunan R410A ve R32 gazlarından R32’nin sera gazı etkisinin R410A’ya göre çok daha düşük olduğuna da dikkat edin.

Klimanın evin neresine monte edileceği önemli. Klimanın altında elektrikli bir cihaz bulunmamalı, ısı ve su buharına maruz kalmamalı, duvar klimayı taşıyacak sağlamlıkta olmalı. Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışı perde ya da mobilyayla kapanmamalı. Dış ünitenin hava giriş - çıkışı serbest olmalı, mümkünse binanın gölgeli tarafına takılmalı.

Kullanırken bunlara dikkat

Klimanızı rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığa ayarlayın. İdeal sıcaklık, genellikle sokaktaki sıcaklığın 6-7 derece altıdır. Klima oturduğunuz veya uyuduğunuz alanın tam karşısına monte edilmemelidir. Filtreler belli aralıklarla temizlenmeli, kullanım şartlarına bağlı olarak yılda en az bir kez bakım yaptırılmalıdır.

Kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun.

Klimanızın yükünü azaltmak için evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmler ve tentelerle pasif soğutma uygulanması, fayda sağlayabilir.  Böylece elektrik kullanımı azalır.